indexMicroline Surgical (MSI) is een internationale speler in de internationale medische industrie, met het hoofdkantoor voor Europa, Afrika en Midden Oosten in Amersfoort. Johan van Doremalen schakelde als general manager Wayra in:

Vertrekpunt
‘We merkten dat we in een situatie zaten van altijd maar presteren zonder daarbij de tijd te nemen voor elkaar en op zijn tijd eens “diep adem te halen”. Er was behoefte om 1. beter naar elkaar te luisteren en 2. duidelijker naar elkaar te zijn.

De vraag aan Wayra
‘De vraag aan Marnix en zijn Wayra-organisatie was: “hoe kunnen we zorgzamer met elkaar om gaan in een hectische en internationale omgeving waarin commercieel presteren de boventoon voert?”

Aanpak
‘Marnix heeft eerst zorgvuldig de behoeften in kaart gebracht, gelukkig niet alleen vanuit het management maar vooral ook vanuit de medewerkers. Hierdoor werd draagkracht gecreëerd waardoor de implementatie van het ontwikkelplan een stuk eenvoudiger werd. We hebben verspreid over ongeveer 10 maanden zo’n 4 trainingsdagen ervaren als hele groep. Daar hebben we nieuwe inzichten leren toepassen in werksituaties. Ook is een buddy-systeem geïntroduceerd. Daardoor is er ook zonder de reguliere contactmomenten voldoende met de ‘stof’ geoefend. We geven elkaar nu continue feedback.

Nu beter naar elkaar luisteren
‘Doordat we samen met het team deze weg in zijn geslagen, merken we dat we nu beter naar elkaar luisteren, zowel in meetings als in korte contactmomenten op kantoor. We staan meer open voor elkaars argumenten en kunnen ons beter verplaatsen in de positie van anderen. Dat is zeer waardevol. Je ziet nu dat mensen opener een gesprek in gaan en dat er minder met “hakken in het zand” gediscussieerd wordt. Dit leidt tot snellere actie en oplossingen.

Marnix als trainer/begeleider
‘Wat ons betreft is hij zeer authentiek, verfrissend en vernieuwend. Hij heeft een andere stijl dan de gemiddelde trainer en dat was zeker in het begin wel even wennen voor de deelnemers. Wanneer je als bedrijf een trainer in de arm neemt, gaan teams er vaak van uit dat er voor de groep iemand staat die top top-down “lesgeeft”. Juist doordat Marnix zich midden in de groep opstelt, bereikt hij een laagdrempeligheid waardoor zijn lesmateriaal snel opgepakt wordt. Ook zijn tussentijdse “lachsessies” zorgen er voor dat de trainingen in een ontspannen sfeer plaatsvinden.

Aanbeveling
‘Ik beveel Wayra iedereen aan die zijn of haar ogen wil openen en op een “onconventionele” manier een verbetertraject met zijn of haar team durft aan te gaan. Voor zowel profit als non-profit organisaties kan Wayra van meerwaarde zijn, voornamelijk op het gebied van zorgzaam met elkaar omgaan zonder daarbij de bedrijfsdoelstellingen uit het oog te verliezen.’