Het paradijs is altijd vlakbij

14293993043_89d803578d_b

Hier de veldjes op mijn oude school, voorjaar 1986, ik was 15…ik helemaal links

Basketball, wat een gave sport is dat. Ik heb veel blessings gehad in mijn leven en een daarvan was dat mijn middelbare school maar liefst 4 basketballvelden had. 4! Dus met 8 baskets. Ik speelde heel veel in dit paradijs, waar ik vlakbij woonde. En 10 km. verderop in Den Bosch kwamen absolute Europese en soms wereldtoppers spelen en ik keek toe. Wauw…

Wie, ik, vliegen?

Soul in the game, het was mijn ziel en zaligheid. Ik kan nog steeds wegzwijmelen met basketballfilms op het web. Ik heb mezelf daar wel ernstige beperkingen in opgelegd, omdat het me anders afhoudt van belangrijker zaken. Tja! Enkele jaren geleden droomde ik nog regelmatig van dunks, dunks en dunks. Ik zag mezelf echt vliegen door de zaal.

‘Lange man’

Elk team had zijn ‘lange man’ nodig. De man om wie alles draaide. Om inside te gaan: in de bucket, het gebied vlakbij de basket. Draaien was ook letterlijk, een oud woord voor center was dan ook ‘pivot’. (als iemand zei: ‘geef de bal aan de pivot ‘, dan lachten we hard, dat was ouderwets, al in de jaren 80). ‘Pivoteren’ zeiden en deden we wel, dat betekent gewoon draaien: met of zonder bal 1 voet op de grond houden en dan op de voorkant van die voet draaien, en de andere voet optillen om je zo te verplaatsen zonder een loopovertreding te maken. Als je dat beheerste kon je tegenstanders helemaal gek maken. ‘Lange man’ was overigens zo’n ingeburgerd begrip dat zelfs damesteams dat woord gebruikten zonder enig voorbehoud of gek gevoel!

Find your center!

kareem_abdul_jabbar_skyhook1

Kareem Abdul Jabbar, 2.18 mtr, sierlijk, allround en zeer effectief. Speelde tot zijn 42e in de NBA….

En je center, die moest je hebben om kans te maken te winnen (al ligt dat in het moderne basketball langzaam maar zeker anders). Waren ze zo zeldzaam? Dat viel mee; iedereen had er wel een, of liever nog 1 of 2 op de bank. Maar je moest ‘m vinden, of althans: er zeker van zijn dat je ‘m echt ter beschikking had. Dat was een gegeven waar je niet over nadacht. Kijk, de lange man (m/v) moest misschien wel meer verleid worden dan andere spelers.

De beul, de grote (boe)man die de borden schoonveegt: schoten van tegenstanders wegmept (blockt) en minstens 10 gemiste schoten per wedstrijd pakt om weer in balbezit te komen (rebounds).

Wat voor centers had je zoal?

Soms een lobbes. Soms gortdroog, soms heel normaal. Soms leip, stil, of in elk geval anders dan anders. In elk geval het liefst 2 meter zeker wel, liever meer: 2 meter 5 of richting 2.10. Imponerend. De rots in de branding.

Je leerde de center van de tegenstander ‘lezen’: was hij een beul? Of leek dat maar zo? Was hij juist iel, en/of meer technisch? Vaak was een center toch ook wel traag, dan kon je als kleinere speler met fakes en goed voetenwerk er wel onderdoor of erlangs snijden, of eroverheen schieten buiten zijn directe terrein. Of was hij een atleet die alles kon? Of misschien in potentie kon maar het niet deed. Ja die had je ook…

GeorgeMikan

George Mikan, de eerste echte grote én goede center van zijn tijd. 2.10 mtr.

Was hij wel fysiek sterk maar geestelijk labiel? Was hij met mindgames te fucken, uit zijn tent te lokken? Of verwachtte de coach teveel van hem en leed hij onder die druk? Allemaal facetten die je als speler heel goed doorhad, waar je je voordeel mee deed of wat je voor kennisgeving aannam.

Ik zelf speelde meestal forward, soms center maar ik was net iets te klein en te licht daarvoor. De centermoves, die beheerste ik wel.

Wie is jouw center?

Ben je dat zelf? Ben jij je eigen lange man? Je lange vrouw? Waar is jouw centrum? Ik heb na mijn basketballperiode geleerd een andere center te vinden: mijn inside, mijn centrum in mezelf. Daar waar alles rustig is, vredig, en waar overzicht is. Een plek waar ik in een flits heen kan, nou vooruit in 3 seconden.

Go inside!

Ik kan iedereen aanraden te ontdekken wat je al lang ter beschikking hebt: je eigen center van 2 meter 45, inside. Met vette skills, met een loepzuiver schot, die zelfs 40 rebounds per minuut pakt….je center, je puurheid, je eigen rots in je eigen branding….wauw wat een cadeau. Een center die nooit zweet, nooit klaagt en scheldt en nooit gewisseld hoeft te worden…..contracteer ‘m onmiddellijk 🙂4e2ddfa9712a33bcd212b3336aa3cf9e

Jouw werkteam

Dat geldt ook voor het team waarin je werkt. Als jij inside gaat, verandert er onherroepelijk ook iets in je team. Jouw rust en kracht straalt af op anderen. Daar hoef je geen grote basketballcenter voor te zijn…..