Hoe organiseer je zorgzame communicatie in je team?

 • Heb het erover. Hoe vinden jouw collega’s dat er gecommuniceerd wordt? Hoe helder en ‘schoon’ zijn jullie daarin met elkaar? Stel je kwetsbaar op, geef open en eerlijk jouw beleving, en geef aan of je ergens aan wilt werken met elkaar.
 • Wat voel je eigenlijk in communicatie met collega’s? En welke behoeften zitten daaronder? Dat is cruciaal. Daar zit de poort naar helderheid en constructief communiceren. Het kan wel even duren voordat het echt helder is. Zie ook Geweldloze Communicatie.
 • Laat OMA en OPA thuis: stop met Oordelen, Meningen Aannames….idem voor Ongeremde Projecties en Associaties. Die kunnen zo blokkerend werken…
 • Toon empathie. Als je dat doet, raak je de ander veel meer. Open je hart.
 • Geef complimenten. Waardeer!
In een training van Wayra diepen we dit uit en maken we het heel tastbaar en praktisch voor allerlei werksituaties.

Hoe organiseer je collectieve intelligentie in je team?

 • Heb het erover: ga in gesprek over welke wijsheid jouw team kan gebruiken en waarvoor. Wat kan dat gaan brengen? Gebruik je voorstellingsvermogen, juist ook met ogen dicht.
 • Organiseer een ander soort meeting. Benoem de meeting anders, definieer een duidelijk vraagstuk en doel. Ga aan de slag en maak duidelijk dat je het anders wilt dan ‘normaal’. Zorg voor een begeleider die het ook anders kan, die niet vastzit aan geijkte manieren.
 • Richt de meeting anders in, ook fysiek: zit bv. in een cirkel; of blijf staan; gebruik wellicht voorwerpen die aanzetten tot vrijer associëren e.d.; ga bewegen om los te komen. In elk geval in het begin, en het kan ook later nog eens.
 • Gedraag je anders….durf bv. stil te zijn. Luister goed naar het ruimere veld om je heen. Durf het niet te weten. Je oordeel uit te stellen. Wees bewust van je mind. Welke afleidende en beperkende gedachten produceert die vandaag weer ns?
 • Laat los, en laat het komen. Blijf voelen waar jijzelf bent, en de groep.
En er is meer, ook buiten meetings, wat je kunt doen. Ga daarvoor naar Samen slimmer: 5 tegendraadse en tijdloze tips voor meer intelligentie in je team.

Nieuw team? Of nieuwe basis nodig?

 1. Markeer de start, of de nieuwe boost of wat jouw team ook nodig heeft.
 2. Werk aan vertrouwen. En zet ook geen te grote stappen. Je hoeft niet ineens mee te gaan in alles.
 3. Vraag door over wat belangrijk is in de samenwerking met de ander, bv. ‘wanneer is voor jou een samenwerking wel en wanneer niet geslaagd? Kun
 4. Zorg voor FUN, zonder het te flauw te maken of dingen weg te lachen.

Zie ook meer info over Wayra’s teamtrainingen.