Wat de grootste grap van lachen is?

Lachen creëert verbinding…

Weinig roept zoveel op als lachen. Vele uitdrukkingen getuigen ervan. ‘Wie het laatst lacht, lacht het best’. Oei, dat gaat denk ik over lachen ten koste van anderen. En: ‘we lachen ons een kriek’. Een kriek, ik weet niet wat het is, maar ik wil ‘m wel voelen hoor. ‘Lachen als een boer met kiespijn’. Hmmm…dat is weer minder. Anderzijds, altijd blijven lachen (remember Bassie….) heeft ook wat. ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’ Eens! Lachen maakt ons mens, lachen maakt ons mooi.

Wat de grootste grap van lachen is? Nee, niet dat we eerder konden lachen dan spreken. We kunnen het namelijk al 2 tot 4 miljoen jaren schatten wetenschappers. Kun je nagaan over hoeveel lach-ervaring we beschikken! We lachen wat af, al wordt het vaak minder na onze kindertijd. Jammer toch. Maar dat is geen grap…

Is de fun dat we eigenlijk weinig weten over hoe gezond het is? Nee, ook dat is geen grap. Eerder een feit, redelijk onbekend merk ik meestal. Lachen is aantoonbaar gezond, een medicijn: het breekt stresshormonen af; maakt endorfinen aan; bevordert de bloedsomloop; masseert de organen; en creëert (harts)verbinding. Bovendien relativeert het sterk allerlei ‘problemen’.

Voor oud en jong…

Wat de grootste grap van lachen is…dat je er concreet iets mee kan doen in een groep? Nee, ook dat is geen dolletje maar bewezen 🙂 ik geef Lachwondershops en Worklachshops om groepen lekker te laten lachen. Wat echt mooi is om te zien is hoe mensen zich dan gaandeweg de lachoefeningen en spelvormen meer openen, en hun masker laten vallen – bij wijze van spreken.

Dames en heren, de grootste grap van lachen is dat ik hier blijkbaar heel wat ‘serieuze’ uitleg nodig heb om het belang van lachen over te brengen! Hahahahaha….

En nu de nog serieuzere grap: lachen hoeft helemaal niet spontaan te gebeuren. Voor je hersenen maakt het ook niet uit of je spontaan lacht om een grap, of dat je je lach bewust ‘aanzet’. Als je doorkrijgt dat het meer een kwestie is van moeiteloos de lach toelaten, de ruimte geven, in plaats van dat je op commando geforceerd zou ‘moeten’ lachen (wat velen denken), dan is op een bepaald moment jouw ‘lachgolf’ niet meer te stoppen. Heerlijk! En dat kan zelfs solo.

Pure liefde, in de lach…

Heb je als groep zin in de Milkshakelach, De Koe-in-het-Weilandlach, de Smartphonelach, de Apenlach, het Lachconcert, de Lachspiegel en de Inner Smile Journey? En hilarische spelvormen: wil je in de Lachbus op weg naar de Lachverjaardag? Ga je het Lachkasteel veroveren door de verdedigers plat te lachen? Word je verleid door de Lachvangers van Hamelen? Of smash je tranen met tuiten in Lachvolleybal? Ga dan naar http://wayra.nl/heel-heuvelrug-lacht. Het is mijn passie en missie om veel meer mensen flink te laten lachen.

Koninklijk lachen…

Tot slot een lachtip voor jouw groep. Dit kan al als tweetal, of met meer. Ga rustig zitten, eerst even alles loslaten. Ogen dicht, ga met geluid zachtjes lachen, begin vanuit de keel, rustig aan. Dan langzaam maar zeker steeds harder, en zak ondertussen met je aandacht en geluid naar de buik. Lach dus uiteindelijk vooral vanuit de buik. Laat het volume gaandeweg toenemen, en forceer niet. Laat je zeker ook aansteken door de anderen! Je zult merken dat je door je eigen ‘weerstand’ (die vooral in je koppie zit) heen kunt zakken en een diepe lach oproept, die jou kan laten schuddebuiken. Puur genieten. Doordat je afspreekt dat je dit gaat doen, vindt niemand het gek. (Als je denkt dat iemand het afkeurt, houd je je vaak al in. Dat kan anders…).

Graag tot lachens!