Majesteit,

Deze brief schrijf ik vanuit respect, en vanuit mijn creatieve bron. Ik heb een voorstel aan u, aan je. De vrijheid van tutoyeren neem ik bij deze gewoon even.

Wie ik ben…feitelijk een onderdaan, maar jij snapt net zo goed als ik dat dat begrip aan slijtage onderhevig is. Zie me liever als mens, bewoner van de Aarde, co-creator.

crownWe kennen elkaar natuurlijk toch wel, of althans, onze wegen hebben elkaar meerdere keren redelijk dicht gekruist. Ik ging net als jij geschiedenis studeren in Leiden, zij het twee jaar later dan jij (1989).  Ik zag je nooit maar ik wist natuurlijk dat je in de buurt was als ik op en nabij het Rapenburg liep. Jouw persoonlijk begeleider was ook een van mijn hoogleraren, prof. Wesseling. En mijn vader of zijn broer heeft de fraaie foto nog waarop hun vader, mijn opa dus (Ernest Lamers), zeer geanimeerd met jouw oma (Juliana) converseert in de tuin van Soestdijk. En jouw opa Bernhard heeft de Bilderberg-groep opgericht, waar mijn opa enkele keren is geweest (aldus info van mijn vader; ik heb de notulen niet terug kunnen vinden). Gezien zijn rol als hoogste rechter in de jaren ‘60 was het logisch dat hij er bij was. En ik heb je broer Constantijn enkele keren van dichtbij gezien in Leiden, al dan niet in ‘kennelijke staat’ zoals dat zo mooi heet. Ik voelde bij hem, achteraf gezien, een ietwat ander aura. Of dat nu komt door alle projecties, of door jullie ietwat afwijkende DNA zoals diversen stellen, wie zal het zeggen.

Hoe dan ook lieve Alex, je bent al met al een aanwezige factor geweest in mijn leven. We hebben zonder dat je het bewust was, toch een band opgebouwd. We zijn verbonden.

En nu doe ik je een uniek voorstel. En wel dat je je titel aan de wilgen hangt volgend jaar. Juiimages-duckduckgo-comst: jij gaat er koninklijk mee kappen. Basta. Mooi geweest. Niet uit frustratie, boosheid, of iets negatiefs, maar gewoon, omdat de tijd rijp is. Het Nederlandse Koningschap is toch een illusie: je verre voorganger Willem Frederik heeft het alleen maar bij de gratie gods geclaimd in 1815. Hij stond op, riep wat, en werd zomaar ineens koning Willem I. Dat had zomaar iemand anders kunnen zijn. Zie hier bv deze terugblik op wat er toen gebeurde. Het is zo willekeurig gebleken…dat het zelfs wat lachwekkend is. Het is een rol, waarvan we nu met elkaar in onze collectieve flink gegroeide wijsheid kunnen zeggen: ach, lief rolletje, je dient niemand meer.

Jij, jij die in je leven niets anders dan dit geweest bent, jij zult transformeren, je zult groeien. Je werpe je koningstooi verre van je af, en dan beloof ik dat ik hetzelfde zal doen met mijn onderdanigheid. En ik zal je zeggen, dat ik al schrijvende aan dit epistel nu heel goed begrijp waar die op is gestoeld….op dezelfde illusie. Dezelfde aanname, die nu niet blijkt te kloppen. Kloppen, als in: ‘waar klopt mijn hart harder van’; en: ‘klopt dit wel’? Nee dus. Want ik ben erachter gekomen dat alles één is, dat alles gelijkwaardig is, dat niets of niemand belangrijker kan zijn in de schepping dan iets ‘anders’ of iemand ‘anders’. Nu ik dat weet, heb ik een andere grondslag gevonden waarop ik leef. Vandaar deze brief. Mogelijk stuur ik er later nog een, als ik besluit staatkundig soeverein te worden en jij toch nog steeds in de rol van koning bent. Ja, ik ook, net als zij die mij voorgingen. Ik ben overigens erg benieuwd wat je ervan vindt als mede-nederlanders dat doen. Wil je dat eens kenbaar maken?

ENSCHEDE - Koning Willem-Alexander tijdens de opening van The Gallery, het nieuwe centrum voor innovatie op Kennispark Twente. ANP ROYAL IMAGES ROBIN VAN LONKHUIJSENNeder-land…..het woord zegt het al: we zijn nederig. En die nederigheid krijgt nu een positieve toon. Niet meer onderdanig, kruiperig, en veel te bescheiden. Nee, neder zijn, zoals letterlijk knielen en hurken, voor het intens liefhebben van het aardse, en de zaken vanaf de grond opbouwen.

Dus kom op, kap ermee, gooi het open, stap in de menigte. menigteEn ik kan je zeggen wat er in die menigte gebeurt. De tijd van wraak is al lang voorbij. Je bent juist compleet veilig in de menigte. Als jij in de menigte stapt, zal er een extase zijn. Een enorme bevrijding. Je zult opgenomen worden, totaal omarmd, in goede handen zijn. Alle maskers af Alex! Ongekende energie zal vrijkomen. Een schakel die ontbrak, wordt hersteld. Ik voel een mega-dans ontstaan, van alle Nederlanders door elkaar. Stel je voor hoeveel blijdschap en kracht dat geeft……en het past ook zo mooi in dat we guru’s loslaten. dat we opstaan in meesterschap!

Wij, en dat is een andere wij dan eerst, het is een wij met jij erin en niet erbuiten!, wij zullen van jou leren. Omdat jij en je vrouw de weg al zijt gegaan van koning zijn, van soeverein zijn, van je plek meer dan volwaardig innemen. We leren daarin graag van je, en tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat jij van ons gaat leren. Want ook wij hebben niet stilgezeten en ons ontwikkeld. Had ik je al verteld van het permacultuur-plukbos dat ik met anderen ontwikkel in Doorn? Dat is nog ‘ns innovatie en kom dus maar lekker je fruit en groente hier oogsten volgend jaar.

Zie je het voor je wat er gebeurt als je de stap zet? In 1 royale klap bijna 17 miljoen koningen en koninginnen erbij. Erbij? Erin! In het volle leven. Uniek in de wereld. Vanuit een oorspronkelijke dynamiek, een origineel oermechanisme….de Bron. Vanuit ieders passie zal er een collectief koningschap zijn. Met z’n allen op de Dam de krans leggen. Koningsdag als totale omarmingsdag, door het hele land.

Wat jou dit gaat opleveren:

  • putin-bierMeer vrijheid, er zal niet meer zo op je gelet worden.
  • Minder formaliteiten, minder tijd met media e.d.
  • Persoonlijke groei.
  • Je pakt gewoon weer je pilsjes zonder dat iemand loopt te zeiken.

Hier zijn geen webinars voor nodig, noch stappenplannen noch adviesrapporten. Je gaat simpelweg abdiceren, zonder opvolger. Staatkundig breien we dat wel recht, tuurlijk!

Ik heb wel een tool die je kunt stimuleren bij je nu-nog-onderdanen: zelfsturing. Zoals je waarschijnlijk weet hebben veel organisaties in ons fraaie Nederland daar nu al de nodige ervaring mee. Zoals Buurtzorg, waarvan ik al 7 teams heb begeleid in een workshop. Ik kon met eigen ogen aanschouwen dat het prima werkt.

Willem-Alexander, ook je financiële situatie zal er op vooruit gaan. Hoe dat zo? Als jij gewoon lekker een basisinkomen hebt, heb je ook geen zorgen meer. Alles is geregeld en je zult zoveel meer in natura krijgen…alle gezeur over jouw Blauwe Enveloppe is dan voorbij. En je miljarden uit aandelen Shell zullen toch niet meer komen als de fossiele brandstoffen op zijn.

raakKun je daar mee uit de voeten? Max moet op de korte termijn mogelijk minder jurken kopen, maar in Utrecht en Leersum ken ik nog wel enkele voortreffelijke tweedehandszaken.

Alex, dit is de ultieme participatiedroom: iedereen wordt koning(in). Dat is verantwoordelijkheid nemen voor ons wonderschone land. Deze voltreffer, die wil de regering toch ook van ons? Als we al een kikkerland zijn, dan mag de kikker nu vol gekust worden.

Ik groet je hartelijk en verneem erg graag je reactie,

One love,

Marnix