Weinig roept zoveel op als lachen. Vele uitdrukkingen getuigen ervan. ‘Wie het laatst lacht, lacht het best’. Oei, dat gaat denk ik over lachen ten koste van anderen. En: ‘we lachen ons een kriek’. Een kriek, ik weet niet wat het is, maar ik wil ‘m wel voelen hoor. ‘Lachen als een boer met kiespijn’. Hmmm…dat is weer minder. Anderzijds, altijd blijven lachen (remember Bassie….) heeft ook wat. ‘Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.’ Eens! Lachen maakt ons mens, lachen maakt ons mooi.

Wat de grootste grap van lachen is? Nee, niet dat we eerder konden lachen dan spreken. We kunnen het namelijk al 2 tot 4 miljoen jaren schatten wetenschappers. Kun je nagaan over hoeveel lach-ervaring we beschikken! We lachen wat af, al wordt het vaak minder na onze kindertijd. Jammer toch. Maar dat is geen grap…

Is de fun dat we eigenlijk weinig weten over hoe gezond het is? Nee, ook dat is geen grap. Eerder een feit, redelijk onbekend merk ik meestal. Lachen is aantoonbaar gezond, een medicijn: het breekt stresshormonen af; maakt endorfinen aan; bevordert de bloedsomloop; masseert de organen; en creëert (harts)verbinding. Bovendien relativeert het sterk allerlei ‘problemen’.

Wat de grootste grap van lachen is…dat je er concreet iets mee kan doen in een groep? Nee, ook dat is geen dolletje maar bewezen 🙂 ik geef Lachwondershops en Worklachshops om groepen lekker te laten lachen. Wat echt mooi is om te zien is hoe mensen zich dan gaandeweg de lachoefeningen en spelvormen meer openen, en hun maskers laten vallen bij wijze van spreken. Zodat het team er wel bij vaart. Het gaat dus om veel meer dan ‘een potje lachen’.

Dames en heren, de grootste grap van lachen is dat ik hier blijkbaar heel wat ‘serieuze’ uitleg nodig heb om het belang van lachen over te brengen! Hahaha….

Alle gekheid op een stokje, lachen biedt een ongelooflijke en veelzijdige kracht. Het is dus goed voor lijf, emoties, geest, verbinding en ziel…

En nu de nog serieuzere grap: lachen hoeft helemaal niet uitsluitend spontaan te gebeuren, of op commando. Je kunt je lach bewust ‘aanzetten’. Als je doorkrijgt dat dat een kwestie is van moeiteloos de lach toelaten, de ruimte geven aan de lach in jou die los wil komen, in plaats van dat je op commando geforceerd zou ‘moeten’ lachen (wat velen denken over lachworkshops), dan is veel ontspanning en plezier gegarandeerd. Dan is op een bepaald moment jouw ‘lachgolf’ niet meer te stoppen. Heerlijk! En dat kan zelfs solo; probeer maar.

Maar nog liever in een groep. Want in een groep, dat maakt het veel makkelijker, en nog veel leuker, dan solo lachen.

En nóg mooier: lachen helpt ons onze ware natuur te ontdekken. Als je flink lacht, vallen de maskers af. De patroontjes en muurtjes van alledag breken gewoon af.

Wil jij meer lachen? En je ware natuur vinden? Welkom!

Marnix Lamers van Wayra – Wat speelt er? www.wayra.nl

 Wayra biedt vanaf 7 november 2019 met als motto Heel Heuvelrug Lacht:

> 3 open avonden ‘Lachwondershops’

Lach voluit en verwonder je! Wil jij stress loslaten, spelen, emotionele balans en je koppie leeg?

Stap aan boord van een wonderbaarlijke, neurobiologische reis waarin we loslaten, plezier maken, verbinden en toveren met de lach. Kom 1, 2 of 3 keer naar een open lachwondershop in Sansoma te Doorn op de wonderdagavonden 7, 14 en 21 november. Deelname per keer € 15,-.

> Cursus ‘Lachwonderen’

Voor wie dieper wil ontspannen, in balans wil komen, wil relativeren, zijn lach wil verdiepen, en magie wil creëren, is er een primeur: de cursus ‘Lachwonderen’. Geheel van 4 wonderdagavonden 23 januari t/m 13 februari 2020. Je zult veel loslaten en nieuwe lagen en krachten in jezelf aanboren. Je zult je veel minder druk maken om dingen.

Meer info en online aanmelden:  www.wayra.nl/heel-heuvelrug-lacht en wayra.nl/cursus-lachwonderen.

Voor direct aanmelden ga naar: https://customerview.nl/wayra/bestelticket.aspx?id=638793189

Voor bedrijven/organisaties zijn er bovendien ‘Worklachshops’: een unieke en dynamische combi van teamontmoeting, inhoudelijke teamtraining (m.n. voor communicatie onderling) en lachworkshop. Laat je inspireren op http://wayra.nl/worklachshops.